+90 554 322 56 05 / +90 537 713 85 03
·
info@silegalhukuk.com
Hemen İletişime Geç !

EYT- Emeklilikte Yaşa Takılanlar

EYT – Emeklilikte Yaşa Takılanlar

08.09.1999 tarihi (dahil) öncesi ilk defa sigortalı olanlardan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun Geçici 81. Maddesinin birinci fıkrasının B bendine tabi olanların emekli aylığına hak kazanmasında yaş şartını kaldıran düzenleme TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş olup, söz konusu değişikliği içerir düzenleme 03 Mart 2023 Tarihli ve 32121 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.  Buna göre, yaş şartı kaldırılmış olup 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlardan, SSK(4a), Bağkur(4b) ve Emekli Sandığı(4c) statülerinde primini tamamlayanlar yaşa tabi olmaksızın emekli olma hakkı kazanmıştır.

Bu durumda 08.09.1999 tarihi öncesinde ilk defa sigortalı olanların statüsüne göre prim gün sayısı ile sigortalılık süresi önem arz etmektedir.  SSK (4a) statüsüne tabi, ilk işe başlama tarihlerine göre kademeli olarak 5.000- 5.975 prim gün şartı sağlanıyorsa kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi de mevcutsa yaş şartı olmaksızın emekli olabilirler. Bağ-Kur (4b) ve Emekli Sandığı(4c) statülerine tabi olanlar ise,  kadınlarda 7.200, erkeklerde 9.000 prim gün sayısıyla yaş şartı olmaksızın emekli olabilmektedir.

EYT’li Olan Herkes Emekli Olabilecek Mi?

8 Eylül 1999 tarihinden önce girişi olanların ve prim gün sayısı eksik olanların öncelikli olarak emeklilik planlaması yapması gerekmektedir.

Emeklilik planlamasından kasıt, son ödenen 2520 gün içerisinde bağlı olunan statünün belirlenmesidir. Son 2520 gün içerisinde hep 4/a’lı (SSK’lı), 4b’li(Bağ-Kur) veya 4c’li (Emekli Sandığı)  olarak çalışılması halinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Ancak son 2520 gün içerisinde farklı statüde çalışmalar mevcut ise bu durumda olan çalışanların, son 2520 günün 1261 gününde hangi statüden daha fazla prim gün sayısı mevcut ise çalışanlar o statüden emekli olmaya hak kazanacaktır. Hangi statüden emekli olunacağının belirlenmesi akabinde, şayet o statünün şartları sağlanmıyorsa eksik günler tamamlanarak emekli olmak mümkündür.

Eksik günlerin tamamlanması hususu 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 41. Maddesinde yer almakta olup, buna göre ilgili maddede sayılan hallerden ( örn. askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurtdışı borçlanması, memurların ücretsiz izin sürelerini borçlanması gibi ) herhangi birinin mevcut olması halinde eksik günler tamamlanabilir. Bu konuda uzman avukatlarımızdan profesyonel destek almak için 0554 322 56 05 numaralı Whatsapp hattımız üzerinden bize yazabilirsiniz!

8 Eylül 1999 Tarihinden Sonra İşe Girenler EYT’li Olabilir Mi?

Sigortalılık başlangıç tarihinden önce şayet kişi askerlik yaptıysa, askerlik borçlanması ile işe başlama tarihinin geriye doğru çekilmesi mümkündür.

Bunun haricinde, yıpranma payları da işe başlama tarihini geriye doğru götürebilmektedir. Yıpranma payı ağır hizmet şartlarında çalışan çalışanlara verilmektedir. Bu ağır hizmet şartları arasında cam atölyeleri, demir çelik fabrikaları, asit üretim fabrikaları olabildiği gibi basın yayın ve gazetecilik alanı, emniyet, askeriye gibi alanlar da yer almaktadır. Bu meslek faaliyetlerini yürütenlerin yıpranma payı doğrultusunda işe başlangıç tarihlerini geriye doğru götürme imkanları bulunmaktadır.

Yurtdışında Yaşayan Türkler EYT’li Olabilir Mi?

Türkiye’de 08.09.1999 tarihi öncesinde işe girişleri bulunup prim gün sayısını sağlamayan yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının yurtdışı borçlanmasıyla eksik prim günlerini tamamlayarak emekli olma imkanı bulunmaktadır. Aynı zamanda, yurtdışında yaşayıp Türkiye’de hiç sigortası bulunmayan Türk vatandaşları, şayet Türkiye ile arasında ikili sosyal güvenlik anlaşması bulunan ülkelerde (Hollanda, Belçika, İsviçre, Almanya gibi) ikamet ediyorsa, ilgili belgeleri temin ederek yurtdışı borçlanması yapıp yurtdışındaki işe başlama tarihini Türkiye’deki işe başlama tarihi olarak saydırması ve emekliliğe hak kazanması mümkündür.

Emeklilik planlaması her bir çalışan bakımından farklılık arz etmekte olup, EYT’li olarak nasıl bir yol izleyip emekli olacağınızı bilmiyorsanız, uzman avukatlarımızdan profesyonel destek almak için 0554 322 56 05  numaralı Whatsapp hattımız üzerinden bize yazabilirsiniz!

 

Related Posts

Leave a Reply